نرخ بازخوانی (رفرش ریت) چیست؟
نرخ بازخوانی (رفرش ریت) چیست؟
سرعت تعویض فریم ها یا رفرش ریت (Refresh rate) به تعداد دفعاتی گفته میشود که تصویر بر روی صفحه نمایش در هر ثانیه به روز رسانی یا تازه میگردد. به بیان دیگر معیاری برای سرعت نوسازی بوده و با هرتز (Hz) بیان میشود.نمایشگر ها حالت ایستا ندارند. برای اینکه محتوا یا انیمیشنی روی نمایشگر به صورت صاف و روان به نمایش گذاشته شود، هر پیکسل به تنهایی توسط پردازنده به آخرین مطلب، بروز می شود. اما این بروزرسانی به طور تصادفی اتفاق نمی افتد و نمایشگر ها با نظم خاصی محتوای خود را بروز می کنند که به آن نرخ تازه سازی یا Refresh rate می گویند.
جالب است بدانید که تک تک تصاویر تشکیلدهنده یک فیلم، طوری پشت سر هم قرار گرفته و تعویض میشوند که توهم حرکت با سرعت مناسب را به وجود می آورند. نرخ حرکت این تصاویر با واحد فریم بر ثانیه(FPS) برای دوربینهای قدیمیتر و رفرش ریت با واحد (Hz) برای فیلمهای دیجیتالی اندازهگیری میشوند. در هر دو مورد، این موضوع به سرعت نمایش تصاویر اشاره داشته و هرچه این سرعت تعویض فریم ها بالاتر باشد، تصاویر چشمنوازتر و به واقعیت نزدیکتر خواهند بود.
ارقام متفاوتی در رفرش ریت وجود دارد از 60 هرتز گرفته تا 120 و بعضا 240 هرتز و بالاتر.همچنین شایان به ذکر است اکثر تلویزیون های متوسط و متوسط به بالا تا امروز دارای صفحه نمایش های 120 هرتزی هستند و سایر تلویزیون ها دارای صفحه نمایش با نرخ بازخوانی 60 هرتزی هستند. تعداد انگشت شماری نیز صفحه نمایش 240 هرتز وجود دارد اما عمدتا برای مانیتورهای PC استفاده می شود.
اهمیت نرخ رفرش هنگام نمایش محتوای 30fps و 60fps
هنگامی که یک ویدئوی 60fps یا 60 فریم در ثانیه در یک تلویزیون با صفحه نمایش 120Hz پخش می شود تقریبا با پخش همان ویدئو در یک تلویزیون 60Hz یکسان است. تلویزیون خودش را با نرخ رفرش منبع تنظیم می کند و بطور موثری به یک تلویزیون 60 هرتز تبدیل می شود و یا بسادگی هر فریم را دو برابر می کند.
هنگام نمایش محتوای 24fps
یکی از مهم ترین مزایای آن توانایی پخش محتوای 24Hz است. اکثر تلویزیون ها از جمله تلویزیون های 60 هرتز به سادگی رفرش ریت پانل خود را متناسب با منبع تنظیم می کنند؛ اما برخی از دستگاه ها مانند کروم کست (Chromecast) تنها می توانند خروجی 60 هرتز تولید کنند بدون اینکه محتوای پخش شده را در نظر بگیرند. شاید به این خاطر باشد که 60 مضربی از 24 نیست و نمی داند که فریم ها را چند مرتبه تکرار کند.
هنگام نمایش محتوای 120fps
اگر تلویزیون شما ورودی 120Hz را پشتیبانی می کند و به یک PC یا Xbox One متصل است این همان جایی است که داشتن یک تلویزیون 120 هرتز می تواند یک مزیت قوی باشد. اینجا تاثیر قابل توجه آن بر روی حرکت بخوبی درک می شود.همچنین باید گفت تلویزیون با نرخ رفرش 120Hz لزوما باعث کاهش تاری حرکت نسبت به 60Hz نمی شود.شایان به ذکر است تلویزیون 120 هرتز وقتی خودش را نشان می دهد که محتوای متناسب با آن تولید شده باشد و محتوا حرف اول را می زند.
رفرش ریت قدیمی و مشکل ساز Interlace و استاندارد جدید Progressive؛ رفرش ریت های قدیمی عموما اعشاری بوده و اینگونه محتوا برای مثال قیلمی با رفرش ریت ۲۳.۹۷۶ برای پخش در نمایشگر های جدیدتر که استاندارد Progressive یا نرخ فریم دقیق بدون اعشار مثلا ۲۴فریم، تیک و تاخیر کوچکی در پخش ایجاد و همیشه مشکل میسازند.
نرخ تازه سازی های مختلف از منابع گوناگون
محتوای 120Htz حقیقی نادر است، هیچ سرویس آنلاین جریان آنلاین آن را پشتیبانی نمیکند و تنها منابعی که از میزان بازخوانی استفاده میکنند، رایانه های شخصی یا Apple Pro iPad هستند.
آیا Refresh Rate می تواند عامل تعیین کننده برای خرید باشد؟
گوشی های پرچمدار به سرعت در حال استفاده از نمایشگر های 90 هرتزی و حتی 120 هرتزی هستند و این موضوع یکی از اصلی ترین ترند های سال 2020 برای گوشی های گران قیمت به شمار می آید. این قابلیت، روی کاغذ بسیار عالی است و به نوعی گوشی های پرچمدار را بیش از پیش از گوشی های میان رده و مقرون به صرفه جدا می کند. اما اینکه آیا نرخ تازه سازی بیشتر موردی است که باید برای آن هزینه بیشتری خرج کنید، کاملا به سلیقه و نیاز شما بستگی دارد. نرخ تازه سازی بیشتر، مصرف باتری را نیز افزایش می دهد؛ بنابراین انتخاب بین آن یا چند ساعت باتری بیشتر سوالی است که جواب آن را نیاز های شما خواهد داد.
به طور کلی باید در نظر داشته باشید که Refresh Rate یک مشخصه کوچک در مقایسه با تمام مشخصه های گوشی هوشمند می باشد. همچنین در کیفیت نمایشگر، عوامل دیگری مانند دقت رنگ، دقت کنتراست، میزان روشنایی و … نیز تاثیر گذار می باشد. بنابراین نرخ تازه سازی بیشتر، نمی تواند به تنهایی عامل تعیین کننده برای خرید گوشی هوشمند به شمار بیاید.
مانیتور با نرخ بازخوانی مناسب برای گیمر ها
برای گیمرها و افرادی که به صورت جدی بازی میکنند هرچه تحرکات سریع در خلال بازی با ماتشوندگی و کندی کمتری همراه باشد، تجربهی بهتری از بازی خواهند داشت. تغییر زاویه دوربین در یک مانیتور ۱۲۰Hz نرمتر و روانتر از یک مانیتور ۶۰Hz انجام میشود. در مانیتورهایی با نرخ نوسازی بیشتر، اسکرول کردن سریع صفحات وب نیز با نرمی و ایجاد هالهی کمتری همراه خواهد بود. اما برای سایر کاربردها مثل دیدن ویدیوهای آنلاین و پاسخ دادن به ایمیلها، تفاوت بین یک مانیتور ۱۲۰Hz و یک مانیتور 60Hz چندان محسوس نخواهد بود.
جمع بندی
برای اکثر مردم، تلویزیون با نرخ بازخوانی 120hz یک هدف نیست. تفاوتی کیفی در مقایسه با یک مدل 60Hz وجود ندارد اگر هر دو محتوای استانداردی را پخش کنند. اگر به حساس هستید یا اثر اپرا صابونی را دوست دارید، می توانید با انتخاب نرخ بازخوانی 120htz خودتان را راحت کنید. با این حال، اگر به بازی PC میپردازید، یک تلویزیون که از یک ورودی 1080p @ 120Hz پشتیبانی می کند بسیار مفید است، زیرا بازی های ویدئویی در واقع می توانند با فریم های بسیار بالا نمایش داده شوند. مانیتوری با نرخ بازخوانی 120HZ یا تلویزیون با نمایش 120 فریم در ثانیه حرکت بسیار صاف و واضح تری میتونید داشته باشد.
دیدگاهها (۰)